Koolhydraatarm eten , wat is dat nou eigenlijk?

Koolhydraten..

 

Enige tijd geleden ben ik me gaan verdiepen in koolhydraten.

Ik kwam hier zo bij doordat ik via via hoorde over "Koolhydraatarm" eten.

Dit leek me in eerste instantie ontzettend ingewikkeld maar mijn nieuwsgierigheid won het.

 

Ik zal het hier zo kort en duidelijk mogelijk proberen te vertellen voor iedereen die er nieuwsgierig naar is.


Wat zijn Koolhydraten?

Koolhydraten = een verzamelnaam voor suikers en zetmeel.
Ze zijn belangrijk voor je stofwisseling en hebben nog een andere belangrijke functie, ze geven je snel energie.

 

Wat is een Koolhydraat arm dieet?

Bij een Koolhydraatarm dieet probeer je 1 van de macronutriënten zoveel mogelijk uit te sluiten.
Macronutriënten zijn , Koolhydraten, Eiwitten en Suikers.

Er is vaak aangetoond dat het niet de vetten zijn die voor veel overgewicht zorgen maar de (geraffineerde) koolhydraten.

 

Waar zitten koolhydraten in?
Bijna in alles! Ik ben er echt van geschrokken hoeveel koolhydraten er in veel producten zitten. Hieronder staan er een aantal op een rijtje :
- Groente     
- Fruit             
- Pasta

- Brood

- Rijst

- Melk

- Yoghurt

- Pinda's

- Linzen

- Bonen
- Vruchten/Frisdrank

Het zit ook vooral in bewerkte voedingsmiddelen waar suiker aan toe is gevoegd , denk hierbij aan :
- Taart
- Koek

- Snoep
- Light producten


Wat zijn de voordelen van koolhydraatarm eten?
- Door het eten van meer eiwitten en vetten ben je sneller verzadigd en hierdoor heb je minder trek.

 

- Je lichaam schakelt geforceerd over van suikerverbranding naar vetverbranding , als dit het geval is ben je in Ketose. Dit duurt ongeveer 48uur na het starten, ga je over de dagelijkse koolhydraten heen dan is de kans groot dat je lichaam uit ketose gaat en dan begint de 48u weer opnieuw.

 

- De aanmaak van insuline daalt, hierdoor sla je minder snel vet op.

Waar leef je van :
Van de eiwitten en vetten, nu zul je denken "van vet val je toch niet af?!' Jawel! Vet is je brandstof , voorheen waren de koolhydraten je brandstof.

 

 

Uiteraard heb ik zelf de proef op de som genomen, door een traagwerkende schildklier val in moeilijk af en als het er al af is dan zit het er zo weer dubbel eraan, heel frustrerend! Daardoor was ik erg zoekende naar wat nou wel werkt voor mij.

Op Facebook werd ik lid van een "Koolhydraatarm" eten groep en ik begon me een beetje in te lezen. Al snel zag ik door de bomen het bos niet meer en ik vroeg de hulp in van een oud klasgenootje waar ik vrienden mee ben op Facebook, ze was al 25kilo afgevallen (!) en dat alleen maar door Koolhydraatarm te eten en sporten?! WAUW hier wou ik meer van weten .


Ik had wat tips en tricks om te starten , wat moet ik altijd in huis hebben? Hoe ga je van start?  Wat kan ik eten als ik onderweg ben? Wat kan ik verwachten? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Hoe werkt Ketose nou precies?

Hier zal ik de volgende keer verder op in gaan en jullie nog meer duidelijkheid geven over koolhydraatarm eten, maar hier onder alvast een lekker receptje om te laten zien dat het ook nog erg lekker is!

Groene Curry

dit recept is voor 4 porties

Wat heb je nodig?

- 500 gram kipfilet
- Rode uien
- 1 Courgette
- 1 Komkommer
- 2 Tomaten

- 1 Wortel

- 1 Rode Peper
- 2 Eetlepels Kokosolie
- 4 eetlepels Groene Curry Paste
- 200 ml Kokosmelk
- 500 gram Bloemkoolrijst

- Was en snijd alle groenten, snij ook de rode peper.
Verwarm ondertussen de kokosolie in een hapjespan of wok en bak de kip hierin in ongeveer 10 minuten rondom bruin.

- Voeg de rode peper en de rest van de groente doe en bak deze 5 minuten mee.
- Voeg vervolgens de Groene Curry Paste toe en bak dit eventjes mee , voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat dit met de deksel op de pan 10 minuutjes sudderen.

- Als de 10 minuten bijna voorbij zijn pak je een andere hapjespan of wok en verwarm deze met wat kokosolie om vervolgens de bloemkoolrijst hier zo'n 4 minuten in te bakken.

 

Verdeel de bloemkoolrijst over 4 borden , of bakjes voor in de vriezer(!) doe de Groene Curry paste eroverheen.

 

Klinkt heerlijk toch?! Of ben je geschrokken van de bloemkoolrijst, niet doen hoor , het is heerlijk! En zo zijn er heel veel lekkere vervangers maar ook daar ga ik de volgende keer verder op in.

Dus kom zeker weer terug!

Liefs ,
Leonie