Draag jij wel de foundation die bij je past?

Je kent het wel, je denkt er helemaal on point uit te zien maar als je jezelf later in het daglicht eens goed bekijkt zie je dat het misse boel is. Foundation, het is nog een hele klus de juiste voor jezelf te vinden. En als je denkt het te hebben gevonden kom je alsnog van een koude kermis thuis omdat de meeste winkels hun make up achter in de winkel aanbieden en daar is geen straaltje daglicht te bekennen.

 

Om dit in het vervolg te voorkomen heb ik een aantal tips voor je uitgewerkt, daarmee hoop ik vele van jullie te helpen. Ik heb zelf jaren lang de verkeerde foundation gekocht, te licht, te donker, verkeerde textuur, ga zo maar door. Ik wist de ondertoon van m'n huid niet en kocht de foundation die het meest matchte met mijn hand ( dom dom dom ) en welke naam wel leuk was ( nog dommer dommer dommer ) Maargoed ik heb er uiteindelijk wel het een en ander van geleerd dus daar plukken jullie nu de vruchten van, soort van win win situatie of nouja eerst was het voor mij een win - lose situatie maar nu , ja nu is het win-win.

 

Goed, om te beginnen is het nodig te weten wat voor een huid je hebt , droog, vet , gecombineerd, gevoelig ? Wat denk je? Ik dacht altijd dat een gecombineerde huid, een huid was die droog en vet was maar niks is minder waar, een gecombineerde huid is vaak vettig bij de T-zone maar verder normaal.

Ik zet het even op een rijtje :

- Normale huid - Spreekt voor zich, geen bijzonderheden, voelt soepel en glad aan, heeft een mooie glans, af en toe een puistje, geen glimmende delen.

- Gecombineerde huid - Vaak vettig bij de T-zone maar verder normaal , na het wassen is de huid wisselend dat wil zeggen, glad en droog.

 

- Vette huid - Voelt zeer vet aan , glimt heel erg, de textuur van de huid voelt dik, veel last van veel puistjes en mee-eters.

 

- Acne huid - Ontstekingen van de huid, vaak verstopte poriën , hierdoor ontstaan puistjes en mee-eters

 

- Gevoelige huid - Raakt makkelijk geïrriteerd, roodheid en heeft een branderig gevoel, jeuk en schilfers, voelt droog aan op sommige plekken, af en toe last van puistjes.

 

 

En, ben je er wat wijzer van geworden? Het is erg belangrijk te weten wat je huidtype is, als je dit weet is het goed te weten welke foundationsoort er bij je huid past.

Zo is het voor de,

droge huid het beste een crème foundation te gebruiken

Gevoelige huid een vloeibare foundation te gebruiken

 

Vette huid een poeder te gebruiken, echter is dit wel een beetje tricky omdat de poeder zich kan gaan ophopen. Mocht dit het geval zijn probeer dan eens een vloeibare variant.

 

 

De ondertoon

Iedere huid heeft een ondertoon, dat wil zeggen je hebt een Roze, Gele of Neutrale ondertoon.

 

Warm, Koud of Neutraal.

 

Wat jou ondertoon is beslist welke foundation je nodig hebt.

Warm
- Goude sieraden staan je mooier dan Zilveren
- De warme kleuren (rood/geel/beige) staan je mooi
- Je hebt een gele ondertoon ( geel staat bijna iedereen)

Koud
- Zilveren sieraden staan je mooier dan gouden
- Blauw en grijstinten staan je mooier dan de warmere tinten

- Je hebt een roze ondertoon


Neutraal
- Je herkent jezelf in warm en koud
- Goud en Zilver staan je beide goed

- Het duurt even voordat je bruin word
-* Je aderen zijn groenblauwig of blauwgroenig

 

Er bestaat een trucje* om te kijken welke ondertoon je hebt , kijk naar de aderen op je pols, zijn ze groen dan heb je een warme ondertoon, zijn ze blauw dan heb een koude ondertoon, zijn ze groenblauwig dan heb je een neutrale ondertoon. Echter werkt dit voor mij niet maar het is het proberen waard natuurlijk.

 

Nog wat kleine tips,

test de foundation altijd op je kaaklijn! Niet op je hand, niet in je hals, niet op je neus, gewoon op je kaaklijn!

Het is misschien even afzien ( voor je gevoel ) maar om de juiste kleur te kiezen is het belangrijk dat je met een make up vrij gezicht naar de winkel gaat , oké oké een beetje mascara en lippenstift kan natuurlijk maar laat je foundation die dag maar even staan.

 

Koop geen foundation online, tenzij je zeker bent van je kleurkeuze en het type foundation dat je nodig hebt. Doe je dit wel dan word het waarschijnlijk een miskoop. Better Safe than sorry!

Twijfel je? Zet de strepen naast elkaar op je kaak en blend de foundation in, kijk welke kleur met je huis is samengesmolten en tada!

Doe dit alles bij DAGLICHT!!  Anders heeft het echt geen zin, de verlichting in winkels geeft je een enorm vertekend beeld.
Het is misschien een beetje raar om als een of andere foundation militair door de winkel te stappen opzoek naar het licht maar eenmaal thuis zal je jezelf elke keer dankbaar zijn.

Mocht je ondanks dit alles toch nog de verkeerde kleur hebben gekocht dan is er nog hoop! Zo heb je o.a. van MAC face&body White, dit is een witte foundation die je met elke dunne vloeibare foundation kan mengen.

Persoonlijk vind ik het het fijnste om de foundation aan te brengen met de beautyblender , het is goed om te weten dat een kwast met natuurlijke haren het beste gebruikt word voor poeder en een kwast met synthetische haren het beste gebruikt kan worden voor vloeibare of crème foundation.

Verder is het nog handig om te weten dat sommige foundations een naam en nummer hebben dat word aangeduid met een N, C of W. dat wil zeggen

N - Beige ondertoon

C - Roze/Rode ondertoon

W - Goud/Gele ondertoon.

Er zijn foundations op Waterbasis en foundations op Oliebasis, het is eigenlijk heel simpel, de foundations op waterbasis zijn geschikt voor elke huid en de foundation op Oliebasis is het meest geschikt voor de droge huid.

Ben je er iets wijzer van geworden? Ik hoop het! Een goed begin is het halve werk.

Hebben jullie nog tips of tricks? Laat het hieronder weten.

Liefs,

Leonie

 

Bron afbeeldingen Pixabay